Campus West Car Park

A new decked car park for Welwyn Garden City

The feedback period for the Campus West Car Park has now finished. 

The decked car park we're proposing will provide more parking space at Campus West, unlocking the potential of other sites across the town.

It will consolidate the town's parking through the construction of an efficient and user friendly parking facility on the site. This will also allow the closure of existing surface car parks at Campus East, freeing up the site for redevelopment at a later stage, without impacting the parking that serves the town centre and local offices.

The proposed development involves the construction of a decked car park on the site of the existing Campus West surface car park, increasing car parking spaces from 334 to 685. The building will comprise two suspended floors above ground floor level with parking on all levels. In addition, the development will also include improvements to the public realm, with enhanced landscaping to the entrance, improved disabled parking and pedestrian access.

Our proposals consider the scale and mass of the car park in relation to the conservation area within Welwyn Garden City. Through consultation with Historic England our elevational treatment and design approach have been made to respond specifically to the conservation area and local context. These treatments and design principles are outlined below.

Site seen from above


Key Design Points

Diagram

  • Steel frame structure - minimises foundation sizes and loads and increases speed of construction.
  • Open sided facades - provide natural ventilation, natural light and improved visibility.
  • Trees to the boundaries are to be retained - the steel structure and foundations have been specifically designed to avoid the root protection zones of these trees.
  • The height of the car park has been limited to minimise visual impact.
  • Three staircases to maximise connectivity to the local area while maintaining safe escape distances.
  • Emphasis has been given to the primary elevations to the south and the east where views are most prominent from the Campus.
  • Consistent facade treatment across all elevations allowing the building to read as a single entity.

An image relating to Colour & Material Palette
Find out how we approached choosing colours and materials.
An image relating to Elevation Strategy
Find out how we approached elevation for this project.
An image relating to Facade Development
Find out how we developed the facade.
An image relating to Parking Strategy
Understand where the project fits with our parking strategy.
An image relating to Proposal
View the proposal for the new Campus West car park
The public engagements have now finished however you can still contact the team on wgc2120@welhat.gov.uk